Houd rekening met het milieu terwijl je je leven organiseert. De onderstaande tips zijn niet alleen goed voor het milieu, maar zorgen meestal ook voor een besparing op je eigen kosten.

Tip 1

Zelfs wanneer grote apparaten zijn uitgeschakeld of op sluimer staan, gebruiken ze nog steeds elektriciteit als ze zijn aangesloten. In plaats van voortdurend apparaten aan te sluiten en los te koppelen, sluit ze allemaal aan op een overspanningsbeveiliging. Je kunt zo diverse apparaten in 1x uitschakelen.

Tip 2

Laat je computer niet in sluimerstand vallen wanneer je weg gaat of naar bed gaat. Schakel je computer echt uit. Doe dit ook met je TV. Dit zorgt voor een lagere energierekening.


Tip 3

Zet de thermostaat van je verwarming zo laag mogelijk (bijvoorbeeld op 10 graden) wanneer de gemiddelde buitentemperatuur boven de 18 graden uitkomt. De verwarming slaat dan niet aan en je energierekening zal met zeker 10% dalen.

Tip 4

In veel gemeenten wordt huisvuil opgehaald en moet er worden betaald per lichting of per kilogram. Zorg ervoor dat je papier en plastic scheidt. Dit kan je op jaarbasis tientallen euro’s schelen op de gemeentelijke kosten.

Tip 5

Wist je dat aluminiumfolie recyclebaar is?

Tip 6

Flessenwater is slecht voor het milieu. Niet alleen vanwege het plastic, maar ook het vullen in de fabriek. Zoek in plaats daarvan een herbruikbare fles die in de vaatwasser kan worden gereinigd en vul die met kraanwater. Indien je toch liever flessenwater drinkt, koop grote flessen en vul je herbruikbare kleine fles daarmee.

Tip 7

Het gebruik van de vaatwasser is efficiƫnter dan het afwassen met de hand. Een volledig geladen vaatwasser bespaart tot 40% meer water.

Tip 8

Verkoop je merkkleding van goede kwaliteit via het internet of via speciale tweedehands winkels. Heb je andere kleding van goede kwaliteit, breng die naar de kringloop.

Tip 9

Het gazon of buitenplanten kun je beter ’s avonds of ’s nachts water geven. Het water wordt beter gebruikt, waardoor je minder hoeft te geven, wat weer scheelt in de waterkosten.

Tip 10

Gebruik geen elektrische muggen-vanger. Gebruik in plaats daarvan citronella-kaarsen. Maak daarnaast alle stilstaande waterbronnen in je tuin en omgeving leeg om de hoeveelheid muggen te verminderen. Muggen legen hun eitjes in stilstaand water.